Ktoś wie jak to zrobić i naprowadzi mnie ?
Kasia4391: Ktoś wie jak to zrobić i naprowadzi mnie ?
1.Wyznaczyć pierwsze i drugie pochodne cząstkowe funkcji dwóch zmiennych 𝑧 = cos𝑥𝑦 .
Wynik doprowadzić do najprostszej postaci
2.Obliczyć całkę krzywoliniową ∫k (𝑥+2𝑦)𝑑𝑙 , gdzie krzywa K jest trójkątem o wierzchołkach
𝐴(−1,0), 𝐵(1,0), 𝐶(0,−1)
23 cze 15:31
Kasia4391: ?
23 cze 17:03
Damian#UDM: 1. zadanie czysty schemat

2. Narysować obszar i go sparametryzować
24 cze 02:14
Damian#UDM: 3. Podstawić do wzoru i obliczyć całkę
24 cze 02:33
Mila:

∫k (𝑥+2𝑦)𝑑𝑙 , gdzie krzywa K jest trójkątem o wierzchołkach
𝐴(−1,0), 𝐵(1,0), 𝐶(0,−1)
1) Wzdłuż AC:
AC: y=−x−1, −1≤x≤0
x=t, y(t)=−t−1, −1≤t≤0
x'(t)=1, y'(t)=−1
dl=
√12+(−1)2dt=
√2dt
| | 1 | |
∫AC(t+2(−t−1))√2dt=√2(−1)∫0(−t−2)dt=√2*[− |
| t2−2t]−10= |
| | 2 | |
| | 1 | | 3 | |
=√2*[0−(− |
| +2)]=− |
| √2 |
| | 2 | | 2 | |
2) Wzdłuż CB:
y=x−1, 0≤x≤1
x=t, y=t−1 , 0≤t≤1
x'(t)=1, y'(t)=1
dl=
√12+12dt =
√2dt
| | 3 | |
CB∫(t+2t−2)√2dt=√20∫1(3t−2)dt=√2[ |
| t2−2t]01= |
| | 2 | |
3) Wzdłuż AB:
x=t, −1≤t≤1, y=0
x'(t)=1, y'=0
dl=
√1 dt
| | 1 | |
∫AB(t)dt=−1∫1t dt=[ |
| t2]−11= |
| | 2 | |
zsumuj wszystko .
24 cze 19:00
Kasia4391: Dziękuje za pomoc.
24 cze 19:58