????
janusz: wyznacz wzór trójmianu kwadratowego
wyznacz wzór trójmianu kwadratowego w postaci ogólnej ,wiedząc że zbiorem wartości tej funkcji
jest przedział (−nieskończoności;4),a dla argumentów 0 oraz 6 funkcja przyjmuje wartość −5.
3 mar 21:13
Eta:
f(x) = a( x−x
w)
2 +y
w
a<0 i y
w= 4
| | 0+6 | |
oraz xw= |
| = 3 −−− bo są to punkty symetryczne względem odciętej xw
|
| | 2 | |
f(x) = a( x−3)
2 +4 oraz dla x=0 f(0)= −5
−5=a( 0−3)
2 +4 => 9a+4= −5 => 9a= −9 => a = −1
f(x) = −( x−3)
2 +4= −(x
2−6x+9) +4= −x
2 +6x −9+4
f(x) = −x2 +6x −5
3 mar 21:41