równanie
pith: Wyznacz wszystkie m takie że równanie (m3−m)x2+(m2+m)x+m+1=0 ma co najwyżej jeden
pierwiastek rzeczywisty.
23 cze 12:32
chichi:
Co najwyżej jeden oznacza 0 bądź 1, a to już chyba banalne co?

P.S. Nie zapomnij o rozpatrzeniu przypadku 'liniowego'
23 cze 12:35
Damian#UDM: 1. warunek dla funkcji liniowej
a=0
m3−m=0
Sprawdzasz dla otrzymanych parametrów czy otrzymasz równanie prawdziwe lub jedno rozwiązanie.
2. warunek dla funkcji kwadratowej, czyli dla a≠0
Δ≤0, wtedy f. kw. ma jedno lub brak rozwiązań.
24 cze 15:25