matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Całka wielokrotna, mógłby ktoś pokazać jak rozwiązać trudny przykład?
Krzysiu188:
x=3
∫
x=0
y=1
∫
y=0
z=4
∫
z=0
z
2
dxdydz Mógłby ktoś dla własnego przećwiczenia, a dla mojej pomocy pokazać jak to rozwiązać?
23 cze 12:04
getin:
1
∫
0
3
dx ∫
0
1
dy ∫
0
4
z
2
dz = ∫
0
3
dx ∫
0
1
(
z
3
|
4
0
) dy =
3
1
1
= ∫
0
3
dx ∫
0
1
(
*4
3
−
*0
3
) dy =
3
3
64
64
= ∫
0
3
dx ∫
0
1
dy = ∫
0
3
(
y |
1
0
) dx =
3
3
64
64
64
= ∫
0
3
(
*1 −
*0) dx = ∫
0
3
dx =
3
3
3
64
64
64
=
x |
3
0
=
*3 −
*0 = 64
3
3
3
23 cze 12:20