krzywa stożkowa
HGH: jaką krzywą stożkową przedstawia równanie −4x2+25y2−50y +125 = 0
Wydaje mi się że to będzie hiperbola, ale jak sprowadzić ten wzór do równiania hiperboli?
23 cze 11:20
wakacje: −4x
2+25y
2−50y=−125
4x
2−25y
2+50y=125
4x
2−25y
2+50y−25=100
4x
2−(25y
2−50y+25)=100
4x
2−25(y
2−2y+1)=100
4x
2−25(y−1)
2=100
23 cze 11:45
HGH: doszedłem do tego samego w zasadzie, ale mam −x2 i +(y−1)2, te znaki nie powinny być właśnie
tak jak napisałem?
23 cze 13:35
chichi:
Można to z powrotem zwinąć i sprawdzić czy znaki się zgadzają, u Ciebie wtedy musiałoby być
...=−1 i jak pomnożysz stronami przez (−1) otrzymasz to samo co @
wakacje
23 cze 13:41
chichi:
Niech f(x,y)≡−4x
2+25y
2−50y+125=0, wówczas mamy, że:
|−8 0 0|
det|0 50 −50| = −30000 ∧ Δ = 16 + 400 = 416 > 0 → krzywa jest hiperbolą

|0 −50 125|
23 cze 13:55
chichi:
Mały
błąd, który nie wpływa na rozwiązanie, ale Δ = 400 > 0
23 cze 13:57
nolan92: a jak sprowadzic te elipse do postaci kanonicznej?
5x2+4xy+8y2−32x−56y+80=0
1 lip 11:54
Mila:
Obrócić układ współrzędnych
x=(x'cosα+y'sinα)
y=−x'sinα+y'cosα
tak aby wyzerować współczynnik przy (x'y')
5x
2+4xy+8y
2−32x−56y+80=0
Jest to pracochłonne:
1) Dla wygody nie piszę znaczków przy x i y:
5*(xcosα+ysinα)
2+4*(xcosα+ysinα)*(−xsinα+ycosα)+
+8*(−xsinα+ycosα)
2−32*(xcosα+ysinα)−56*(−x*sinα+y*cosα)+80=0⇔
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− po wykonaniu działań i pogrupowaniu:
2) x
2*(8sin
2α+5cos
2α−4sinα*cosα)+
+x*(56sinα−32cosα)+
+xy*(−4sin
2+4cos
2α−6sinα*cosα)+
y
2*(5sin
2α+8cos
2α+4sinα*cosα) − y(32sinα+56cosα)+80=0
3) rozwiąż równanie:
(−4sin
2+4cos
2α−6sinα*cosα)=0
oblicz sinα i cosα a następnie wstaw do równania w (2)
Powodzenia
1 lip 18:35
Mila:
| | 1 | | 2 | | 4 | |
sinα= |
| , cosα= |
| , cos2α= |
| |
| | √5 | | √5 | | 5 | |
| | 8 | | 20 | | 8 | | 56 | | 64 | |
1) x2*( |
| + |
| − |
| )+x*( |
| − |
| )+ |
| | 5 | | 5 | | 5 | | √5 | | √5 | |
| | 32 | | 8 | | 32 | | 112 | |
+y2*(1+ |
| + |
| )−y*( |
| + |
| )+80=0 |
| | 5 | | 5 | | √5 | | √5 | |
| | 8 | | 144 | |
4x2− |
| x+9y2− |
| y+80=0 |
| | √5 | | √5 | |
| | 2 | | 16 | |
2) 4*(x2− |
| x)+9*(y2− |
| +80=0 |
| | √5 | | √5 | |
| | 1 | | 1 | | 8 | | 64 | |
4*[(x− |
| )2− |
| ]+9*[(y− |
| )2− |
| ]+80=0 |
| | √5 | | 5 | | √5 | | 5 | |
| | 1 | | 8 | |
4(x− |
| )2+9*(y− |
| )2=16 |
| | √5 | | √5 | |
3)
4) Środek symetrii w starym układzie
(2,3)
Nie wiem, czy nie ma pomyłki, ale tak to się ustala.
wolfram tak pokazuje:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=5x%5E2%2B4xy%2B8y%5E2%E2%88%9232x%E2%88%9256y%2B80%3D0
1 lip 20:43
nolan92:
Dziękuję Mila mogłabyś jeszcze mi pokazać jak wyliczyć te wartości sinusa i cosinusa bo
kombinuję z tym równaniem i nie wychodzi coś
2 lip 15:51
Mila:
Równanie w nowym układzie ( chodzi mi o znaczki ' ) :
| | 1 | | 8 | |
S=( |
| , |
| )− środek symetrii elipsy w nowym układzie , a w starym jak podałam ( |
| | √5 | | √5 | |
oblicz sam)
W nowym układzie obróconym o taki kąt α,
| | 1 | | 2 | |
że sinα= |
| i cos α= |
| |
| | √5 | | √5 | |
2)
(−4sin
2+4cos
2α−6sinα*cosα)=0
4*(cos
2α−sin
2α)=3sin(2α)
4cos(2α)=3sin(2α) ,
tgα=t,
2t
2+3t−2=0
Wybieram kąt z I ćwiartki:
| | 1 | |
tgα= |
| dalej już policzysz sinα i cosα ? |
| | 2 | |
2 lip 17:35
Mila:
Posprawdzałaś rachunki z 18:35 ?
2 lip 21:33
Mila:

Poprawa 20:43
| | 1 | | 8 | |
4*(x'− |
| +9*(y'− |
| )2=36 /:36 |
| | √5)2 | | √5 | |
| | 1 | | 8 | |
S'=( |
| , |
| )− środek symetrii w nowym układzie |
| | √5 | | √5 | |
a=3, b=2
S=(2,3)− środek symetrii w starym układzie
a,b − bez zmian, bo obrót jest izometrią.
3 lip 16:33