l.zespolone
kejto: Rozwiązać w liczbach zespolonych równanie:
2=(x+iy)2(x−iy)4
czy są jakieś sposoby by to prosto / szybko rozwiązać?
23 cze 10:50
wredulus_pospolitus:
z = x + iy
z* = x−iy
z * z* = x2 + y2
Im(L) = 0
P = z2*z*4 = (x2+y2)2*(x2 − y2 − 2ixy)
Im(P) = (x2+y2)2*(−2xy) = 0 −−−> x = 0 ∨ y = 0
a) x=0,
2 = y4*(−y2)
2 = −y6 −−> brak rozwiązań
b) y = 0,
2 = x6 −−−> x = ±6√2
23 cze 11:07
kejto: (x−iy)(x−iy) = x2−2xiy−y2 ≠ x2 + y2
tego nie rozumiem, dlaczego x2 + y2?
23 cze 12:46
Damian#UDM: (x+iy)(x−iy)=x2−i2y2=x2+y2
i2=−1
24 cze 14:21