Wyznacz długość AC
saubeer:

Wyznacz długość boku AC jeżeli AB=CD=1cm oraz miary kątów ABC oraz CBD wynoszą następująco 90
oraz 30 stopni.
22 cze 23:01
chichi:
Jak wciśniesz literkę 'T' w panelu rysowania, to możesz wprowadzać tekst na rysunku
22 cze 23:10
Pola: Oznacz AC=a wtedy z tw sinusów i Pitagorasa dojdziesz do a4+2a3−2a−4=(a3−2)(a+2)=0
23 cze 10:22
Maja:
Z podobieństwa trójkątów AED i CFD z cechy (kkk)
| √3 | | x+1 | | √3 | |
| = |
| ⇒ 2a= |
| |
| 2a | | 1 | | x+1 | |
Z tw. Pitagorasa w ΔABC :
| | 3 | |
x2=1+4a2 ⇒ x2= 1+ |
| |
| | (x+1)2 | |
otrzymujemy:
(x+1)
2(x
2−1)=3 ⇒ x
4+2x
2−2x−4=0
(x
3−2)(x+2)=0
|AC|= x=
3√2
23 cze 12:04
chichi:
| | a+1 | | 1 | |
( |
| )2=1+2a+4a2 ⇒ |
| = 3√2  |
| | a | | a | |
23 cze 12:31
Maja:
Rozwiń dokładniej to równanie...........
23 cze 12:49
chichi:
A co Ty @
Eta już takich rzeczy nie robisz w pamięci, a może gryzie Cię, że krócej?
| | a+1 | |
( |
| )2=1+2a+4a2 ⇒ a2+2a+1=a2+2a3+4a4 ⇒ 4a4+2a3−2a−1=0 ⇒ (2a+1)(2a3−1)=0 |
| | a | |
23 cze 12:58
Maja:
Jestem w

jak się do mnie odnosisz !
Jakie krócej, jakie krócej ?

23 cze 13:13
chichi:
To w jakim celu miałem rozwijać to równanie? Pokazałem jasno skąd to wynika i myślę, że to nie
rozwiązanie równania jest problemem autora. Kwintesencja rozwiązania jest na rysunku
23 cze 13:28