całka z pierwiastkiem
Mon: Jakie by tu podstawienie?
Nie wiem jak zrobić, żeby był ładny pierwiastek, ale powinien być nad całym ułamkiem.
22 cze 18:19
Mariusz:
Podstaw za pierwiastek
22 cze 21:42
Mon: Odkopuję stary wątek, bo znowu napotkałam się na zadanie tego typu, a już zapomniałam jak się
to robi.
Po podstawieniu za t
2 nie wiem co dalej, pochodna z t
2 wychodzi kosmiczna − nie wiem jak jej
użyć.
| | 2dx | |
Pochodna wychodzi: 2dt= |
| |
| | (4−x)2 | |
6 sie 10:45
gosc: podstawisz t2 i masz z pierwiastaka t
x = (2 + 4 t2)/(1 + t2)
dx= (4 t)/(1 + t2)2dt
∫(4t2)/(1 + t2)2dt = 2arctg(t) − (2 t)/(t2 + 1) +C
6 sie 10:58
piotr: | | 2 (2 t2 + 1) | | 2 (2 t2 + 1) | |
∫ |
| *t*(4− |
| )2dt |
| | t2 + 1 | | t2 + 1 | |
6 sie 11:01
Mon: Dzięki
6 sie 11:10