matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Równania różniczkowe podstawienie
xtan:
Jakie podstawienia zastosować w tych przykładach:
x+y
a)y'=
x−y
5y+x
b)y'=
y−5x
22 cze 15:10
ICSP:
x + y
y
1 +
x
=
x − y
y
1 −
x
5y + x
y
5
+ 1
x
=
y − 5x
y
− 5
x
Jak widać oba przykłady przedstawiają równania jednorodne.
22 cze 15:21