Całka podwójna.
Jan: Przy pomocy całki podwójnej oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi y2−x=0, x+y=2, y=0
Robiąc to całką pojedynczą rozbijam to na dwa pola i wychodzi mi u{7}[6}. Pomoże ktoś ułożyć
równanie całki podwójnej?
22 cze 12:52
ICSP:

również rozbij na dwa obszary.
Wystarczy je odpowiednio sparametryzować.
22 cze 13:01
Mila:

Inny sposób:
y
2−x=0, x+y=2, y=0
y
2=x, x=−y+2, y=0
0∫
1x=y2[∫
x=−y+2dx] dy=
| | 1 | | 1 | |
=0∫1[−y+2−y2]dy=[− |
| y2+2y− |
| y3]01= |
| | 2 | | 3 | |
22 cze 15:57