.
rrr: Oblicz pole powierzchni obrotowej krzywej obracającej się wokół osi OY y=
√4−x2 −1≤x≤1
| | 4−x2+x2 | | x | |
Pp=2π∫−11 x√1+y'=...∫x√ |
| dx=2∫ |
| dx= podstawienie |
| | 4−x2 | | √4−x2 | |
t=4−x
2 dt=−2xdx.... Ale coś mi nie wychodzi dobrze wynik zweryfikuje ktoś poprawność
obliczeń?
22 cze 12:43
ICSP: Wzór który stosujesz ma pewne założenie odnośnie przedziału.
22 cze 12:56
rrr: Tzn? Chodzi o pierwiastek?
22 cze 13:42
ICSP: Funkcja: y = √4 − x2
Przedział: x ∊ [−1 , 1]
Sprawdź co twierdzenie mówi na temat przedziału.
22 cze 15:22
rrr: Pod pierwiastkiem jest zawsze liczba dodatnia, ale jak to uwzględnić?
22 cze 15:29
22 cze 15:33
rrr: Dobrze, czyli jak to poprawnie zrobić?
22 cze 17:53
ICSP: Zrób rysunek.
Aby otrzymać szukaną bryłkę wystarczy obrócić wokół osi OY wykres funkcji f w przedziale [0,1]
Zmiana dolnej granicy całkowania z −1 na 0 powinna dać poprawny wynik
22 cze 19:04
rrr: Dzięki, wyszło mi 4−2√3
22 cze 19:49