y | ||
Mam takie równanie y'+ | =y2lnx | |
x |
1 | ||
y= | ||
z |
1 | ||
y2= | ||
z2 |
ln x | ||
(xy)' = xy'+y= xy2 ln x = (xy)2 | ||
x2 |
(xy)' | ln x | ||
= | |||
(xy)2 | x2 |
1 | ln x | 1 | |||
= | + | + C | |||
xy | x | x |
lnx | ||
(xy)' = (xy)2 | ![]() | |
x |
ln x | (ln x)2 | |||
∫ | dx = | |||
x | 2 |
y | ||
y'+ | =y2lnx | |
x |
1 | ||
y= | ||
z |
1 | ||
y'=− | *z' | |
z2 |
1 | 1 | 1 | ||||
− | *z'+ | = | lnx|(−z2) | |||
z2 | zx | z2 |
z | ||
z'− | =−lnx | |
x |
z | ||
z'− | =0 | |
x |
z | ||
z'= | ||
x |
z' | 1 | ||
= | |||
z | x |
dz | dx | ||
= | |||
z | x |
z | ||
z'− | =−lnx | |
x |
lnx | ||
C'(x)=− | ||
x |
ln2x | ||
C(x)=− | ||
2 |
xln2x | ||
z=− | ||
2 |
xln2x | ||
z = Cx− | ||
2 |
1 | |||||||||||
y = | |||||||||||
|
2 | ||
y = | ||
21Cx − xln2x |
2 | ||
y = | ||
Cx − xln2x |
1 | (ln x)2 | ||
= C− | |||
xy | 2 |
2 | |
=2Cx − x(ln x)2 | |
y |
2 | ||
y = | ||
2C− x(ln x)2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |