.
xyz: Jakie przewidywania zastosować?
y''+4y=xsin2x yp=Asin2x+Bcos2x ?
y''−y=2xsinx+ex yp=?
y''+2y'+y=ex+e−x yp=?
21 cze 19:25
Mariusz:
y''+4y=xsin2x , tutaj masz iloczyn sinusa i wielomianu pierwszego stopnia
ale jednocześnie λ=2i jest jednokrotnym pierwiastkiem równania charaakterystycznego
więc całkę szczególną przewidujesz w postaci
yp=x(Ax+B)cos2x+x(Cx+D)sin2x
y''−y=2xsinx+ex ,tutaj osobno przewidujesz całkę szczególną dla 2xsinx
oraz osobno dla ex a następnie te całki szczególne dodajesz
dla składnika 2xsinx masz następujące przewidywanie
yp=(Ax+B)cosx+(Cx+D)sinx
ponieważ λ=i nie jest pierwiastkiem równania charakterystycznego
dla składnika ex przewidujesz Exex ponieważ λ=1
jest jednokrotnym pierwiastkiem równania charaakterystycznego
ostatecznie całkę szczególną równania przewidujesz w postaci
yp=(Ax+B)cosx+(Cx+D)sinx+Exex
y''+2y'+y=ex+e−x , tutaj też całkę szczególną dla każdego składnika przewidujesz
oddzielnie
dla składnika ex przewidujesz całkę szczególną w postaci
yp=Aex ponieważ λ=1 nie jest pierwiastkiem równania charakterystycznego
dla składnika e−x przewidujesz całkę szczególną w postaci
yp=Bx2e−x ponieważ λ=−1 jest dwukrotnym pierwiastkiem równania charakterystycznego
ostatecznie całkę szczególną równania przewidujesz w postaci
yp=Aex+Bx2e−x
21 cze 23:53
rrr: Dzięki.
22 cze 11:31
jfranek: Lepsza w tym przypadku by chyba była metoda uzmienniania stałych
22 cze 15:30