Ktoś wie jak zrobić te zadania i nakieruje mnie. Treść zadań w linku.
Kasia4391: Witam, ostatnio miałam takie coś na kolokwium i nie wiedziałam jak to zrobić, ,
spróbuje ktoś naprowadzić jak wykonać te zadania: 2,3,4,5,6 ? Treść zadań w linku.
https://naforum.zapodaj.net/4298ccfa080b.png.html
21 cze 18:31
Mila:
Co zrobiłaś na kolokwium?
21 cze 18:59
on:
Jasno pisze :
"nie wiedziałam jak to zrobić"
21 cze 19:09
Mila:

2) Całka podwójna.
∫∫
D(2x)dxdy jeśli D − obszar ograniczony krzywymi
y=1,
x=y+1, x+y=1
x=−y+1
1)
0∫
1[
x=−y+1∫
x=y+1(2x)dx]dy=
=
0∫
1[x
2]
−y+1y+1]dy=
0∫
1[(y+1)
2−(−y+1)
2]dy=
=
0∫
1(4y)dy=[2y
2]
01=2
Albo zmieniasz kolejność całkowania i rozbijasz na dwie całki.
0∫
1[
y=−x+1∫
1(2x)dy]dx+
1∫
2[
y=x−1∫
1(2x)dy]dx=
=
0∫
1({2xy]
−x+11)dx+
1∫
2([2xy]
x−11)dx=
=
0∫
1(2x
2)dx+
1∫
2(−2x
2+4x)dx=
| | 2 | |
=[U{2]{3}x3]01+[− |
| x3+2x2]12= |
| | 3 | |
| | 2 | | −16 | | 2 | | 14 | | 2 | |
= |
| + |
| +8−(− |
| +2)=− |
| +8+ |
| −2= |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
=2
Wybór należy do Ciebie
21 cze 21:06
getin:
3) Objętość bryły
P = ∫∫D 2e−x2−y2 dxdy, gdzie D − okrąg x2+y2 = 4
Wprowadzamy współrzędne biegunowe
x = r*cosφ
y = r*sinφ
J = r
Obszar D zamieniamy w obszar Δ we współrzędnych biegunowych
Δ: 0≤r≤2, 0≤φ≤2π
∫∫D 2e−x2−y2 dxdy = ∫∫Δ 2e−r2*r drdφ =
= ∫02π dφ ∫02 2r*e−r2 dr = ...
∫02 2r*e−r2 dr = |r2 = t, 2rdr = dt| =
= ∫04 e−t dt = −e−t |40 = −e−4 + e0 = 1−e−4
... = ∫02π 1−e−4 dφ = φ − e−4φ |2π0 = 2π − 2π*e−4 − 0 + e−4*0 =
= 2π − 2π*e−4
22 cze 09:13
Mila:
4)
Podpowiedź:
Uporządkuj dane rosnąco,
oblicz średnią arytmetyczną
skorzystaj z wzorów, aby obliczyć pozostałe wartości. ( na pewno masz w notatkach)
Jeśli będą trudności to pisz.
22 cze 16:03
circle:
23 cze 21:05
daras: a kasia już dawno odleciała i nie wróci
23 cze 22:46
circle:
Wróciła dzisiaj , aby zapytać o następne zadania z kolokwium.
Nie reaguje na rozwiązane
23 cze 23:27
Damian#UDM: No 4. zadanie ciekawe jak resztę rzeczy policzyć
24 cze 02:04
Kasia4391: Dziękuje za pomoc.
24 cze 20:16
Mila:
f(x,y)=cos(xy)
1) fx=−sin(xy)*y=−y sin(xy) ( y traktujesz jak stałą )
fxx=−y*( cos(xy)*y)=−y2 cos(xy)
fxy=(−y sin(xy) )'=(−y)'*sin(xy)+(−y)*(sin(xy)'= ( x
traktujesz jak stałą )
=−1sin(xy)−y*x cos(xy)=
=−sin(xy)−xy cos(xy)
2)
fy=−x*sin(xy) ( x traktujesz jak stałą )
fyy=−x *(cos(xy)*x=−x2cos(xy)
fyx=(−x*sin(xy) )'= (−x)'*sin(xy)+(−x)*(sin(xy))'=−sin(xy)−xy sin(xy) ( y
traktujesz jak stałą )
24 cze 23:22