matematykaszkolna.pl
Reguła de'L Hospitala Qing Lou: Regula nr 1 Jesli f(x)i g(x) sa okreslone w pewnym sasiedztwie S punktu x0 i spelniaja warunki lim x→x0 f(x)=0 limx→x0 g(x)=0 Reszte warunkow nie bede pisal bo chodzi mi tylko o granice Regula nr 2 Jesli f(x) i g(x) sa okreslone w pewnym sasiedztwie S punktu x0 i spelniaja warunki lim x→x0 f(x)=(+ lub −) lim x→0 g(x)= (+ lub −0 to samo z reszta warunkow (wiadomo to istnieja granice dla nr 1 i nr 2 )
 f(x) f'(x) 
lim x→x0

=lim x→x0

g(x) g'(x) 
Moje pytanie jest takie Gdy np lim x→x0 f(x)=0 i lim x→x0 g(x)= lub odwrotnie to mozemy stosowac tę regułe do obliczenia granicy funkcji ? wydaje sie ze nie Moje pytanie wzielo sie stad gdyz slyszalem o trzeciej regule ale nigdy sie z nia nie spotkalem
21 cze 15:39
wredulus_pospolitus:
 f(x) 
to wtedy lim

nie ma symbolu nieoznaczonego
 g(x) 
21 cze 16:25
wredulus_pospolitus: 'szpitala' wykorzystuje się w momencie gdy masz właśnie symbol nieoznaczony 0/0 lub / w wyliczanej granicy (początkowo może być to inny symbol nieoznaczony, ale po przekształceniach dojdziemy do jednego z wcześniej wskazanych)
21 cze 16:27
ite: Ale w ostatnim przypadku otrzymujesz [0*] i możesz próbować przekształcić wyrażenie, którego granicę liczysz, do postaci np. [/], jak napisał wredulus.
21 cze 16:47
jc: Założenia tw. H. f(x) →0, g(x)→0 lub g(x) →
21 cze 16:48
Qing Lou: Dziękuje za odpowiedzi
21 cze 16:50