Reguła de'L Hospitala
Qing Lou:
Regula nr 1
Jesli f(x)i g(x) sa okreslone w pewnym sasiedztwie S punktu x
0 i spelniaja warunki
lim x→x
0 f(x)=0
limx→x
0 g(x)=0
Reszte warunkow nie bede pisal bo chodzi mi tylko o granice
Regula nr 2
Jesli f(x) i g(x) sa okreslone w pewnym sasiedztwie S punktu x
0 i spelniaja warunki
lim x→x
0 f(x)=
∞(+
∞ lub −
∞)
lim x→
0 g(x)=
∞ (+
∞ lub −
∞0
to samo z reszta warunkow (wiadomo to istnieja granice dla nr 1 i nr 2 )
| | f(x) | | f'(x) | |
lim x→x0 |
| =lim x→x0 |
| |
| | g(x) | | g'(x) | |
Moje pytanie jest takie
Gdy np lim x→x
0 f(x)=0 i lim x→x
0 g(x)=
∞ lub odwrotnie
to mozemy stosowac tę regułe do obliczenia granicy funkcji ?
wydaje sie ze nie
Moje pytanie wzielo sie stad gdyz slyszalem o trzeciej regule ale nigdy sie z nia nie spotkalem
21 cze 15:39
wredulus_pospolitus:
| | f(x) | |
to wtedy lim |
| nie ma symbolu nieoznaczonego  |
| | g(x) | |
21 cze 16:25
wredulus_pospolitus:
'szpitala' wykorzystuje się w momencie gdy masz właśnie symbol nieoznaczony 0/0 lub ∞/∞ w
wyliczanej granicy (początkowo może być to inny symbol nieoznaczony, ale po przekształceniach
dojdziemy do jednego z wcześniej wskazanych)
21 cze 16:27
ite: Ale w ostatnim przypadku otrzymujesz [0*∞] i możesz próbować przekształcić wyrażenie, którego
granicę liczysz, do postaci np. [∞/∞], jak napisał wredulus.
21 cze 16:47
jc: Założenia tw. H.
f(x) →0, g(x)→0
lub
g(x) →∞
21 cze 16:48
Qing Lou: Dziękuje za odpowiedzi
21 cze 16:50