funkcje
lo: Niech f:R→R bezie różniczkowalna taka ze limx →∞f '(x)=1. Które z poniższych jest prawdziwe:
a) f jest rosnaca
b) f jest nieograniczona
c) f ' jest ograniczona
21 cze 12:10
Pitbull puppies forever: b) jest prawdziwe
21 cze 13:18
lo: Tylko b i czemu?
21 cze 13:21
MilEta: wez np
f(x) = e−x + x (nie jest monotoniczna, nieograniczona)
wtedy f'(x) = −e−x +1 → 1 (gdy x→oo)
zatem tylko b) jest spełnione
21 cze 15:16
MilEta: A intuicyjnie czemu tak? Skoro f'(x) ≈ 1 dla x →oo
więc f(x) ≈ x + C dla x→oo
a z tego juz wynika wniosek
21 cze 15:17
Adamm:
To znaczy że np. f'(x) ≥ 1/2 dla dużych x, powiedzmy x ≥ N
stąd ∫Nx f'(y) dy = f(x) − f(N) ≥ (x−N)/2, skąd już wynika f(x) → ∞
21 cze 15:31
wredulus_pospolitus:
(a) nie musi być spełniona (nie wiemy, czy to nie jest funkcja malejąca w jakimś tam
przedziale)
(b) spełnione ... limx−>∞ f'(x) = 1 −−−− oznacza, że masz asymptotę ukośną w +∞ o
współczynniku kierunkowym a = 1 (czyli nachyloną do osi OX pod kątem 45o)
(c) spełnienie (b) wyklucza tenże punkt
21 cze 16:30