(x2−bx−2)40 | ||
Niech limx → 2 | = z, | |
(x3−12x+a)20 |
a | ab | |||
zatem wartość limx → z (bx + | x − | ) wynosi: | ||
160 | 32 |
(4−2b−2)40 | (2−2b)40 | |||
z = | = | |||
(8−24+a)20 | (a−16)20 |
a | a*b | |||
limx→z (bx+ | x− | ) = | ||
160 | 32 |
(2−2b)40 | a | (2−2b)40 | a*b | |||||
= b* | + | * | − | = ... | ||||
(a−16)20 | 160 | (a−16)20 | 32 |
3 | ||
przykładowo, dla a=17 i b= | ||
2 |
3 |
| ||||||||||||
... = | * | + | |||||||||||
2 | (17−16)20 |
17 |
|
| ||||||||||||||||||||||
* | − | |||||||||||||||||||||||
160 | (17−16)20 | 32 |
3 | 17 | 51 | 257 | 51 | 514 | 255 | ||||||||
= | + | − | = | − | = | − | = | |||||||
2 | 160 | 64 | 160 | 64 | 320 | 320 |
259 | ||
= | ||
320 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |