matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
nierówność
Bom:
3
8
Wykaż że dla x>0 zachodzi
√
6x+9
+
√
16x+64
≤ (
√
x
+
)(
√
x
+
)
√
x
√
x
21 cze 08:38
jc:
u=(x,
√
6x+9
) v=(
√
16x+64
, x) Nierówność Schwarza: u*v ≤ |u| |v| u*v=x(
√
6x+9
+
√
16x+64
) u
2
=x
2
+6x+9=(x+3)
2
v
2
=16x+64+x
2
=(x+8)
2
mamy więc x(
√
6x+9
+
√
16x+64
) ≤ (x+3)(x+8) Na koniec wystarczy podzielić przez x=
√
x
√
x
3
8
√
6x+9
+
√
16x+64
≤ (
√
x
+
)(
√
x
+
)
√
x
√
x
21 cze 10:06
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick