Ile jest liczb
Itsme: Pomoże ktoś?
Ile jest liczb z zakresu <100; 999> podzielnych przez 6 i 5?
Próbowałem to rozwiązać ale dostaję chyba zły wynik: 30
20 cze 20:14
Mila:
a1=120
an=990
r=30
990=120+(n−1)*30
990=120+30n −30
990−90=30n
n=30
====
20 cze 20:22
Itsme: Okej a z tego samego zakresu, liczby podzielne przez 8 i 6. Też robiłem tą metodą ciągu
arytmetycznego i wyszło mi 38 (znajomemu wyszlo 37)
20 cze 20:52
Itsme: chyba już rozumiem
szukam pierwszej liczby wiekszej od 100 ktora dzieli sie przez 4*6 i oznaczam ją jako a1.
an szukam tak samo ale jest mniejsza od 999
20 cze 20:56
Mila:
NWW(8,6)=24
i dalej jak piszesz.
a1=120
an=984
984=120+(n−1)*24
dokończ
20 cze 21:12