Mat dyskretna
Łukasz: jeśli gcd (a,b) = 1 to czy gcd (20a,50b) jest wielokrotnością 10, oraz czy jest dzielnikiem 50
lub 100?
20 cze 20:11
MilEta: pierwsze tak,
gcd(20a,50b) = 10*gcd(2a,5b)
20 cze 20:50
MilEta: Teraz zastanawiajac sie nad drugą opowiedzią rozwazmy 4 przypadki:
1) a nie jest podzielne przez 5, b nie jest podzielne przez 2
2) a nie jest podzielne przez 5, b jest podzielne przez 2
3) a jest podzielne przez 5, b nie jest podzielne przez 2
4) a jest podzielne przez 5, b jest podzielne przez 2
dla 1. gcd(2a, 5b) = 1
dla 2. gcd(2a, 5b) = 2
dla 3. gcd(2a, 5b) = 5
dla 4. gcd(2a, 5b) = 10
20 cze 20:55