matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
punkty przegięcia oraz przedziały wypukłości i wklęsłości funkcji
Samarite:
Wyznaczyć punkty przegięcia oraz przedziały wypukłości i wklęsłości funkcji f(x)=x
2
lnx Bardzo proszę o pomoc z tym zadaniem.
20 cze 16:40
wakacje:
f(x)=x
2
ln(x), x>0
1
f'(x)=x
2
*
+2xln(x)=x+xln(x)
x
f''(x)=1+ln(x)+1=ln(x)+2 ln(x)+2>0 ln(x)>−2 ln(x)>ln(e
−2
)
1
x>
e
2
1
wypukła w przedziale: <
;+
∞
)
e
2
1
wklęsła: (0;
>
e
2
1
punkt przegięcia: x=
e
2
20 cze 17:25
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick