Znaleźć równanie stycznej do krzywej
Wiczurek: Znaleźć równanie stycznej do krzywej
f(x)=√(x2+5) w punkcie x0=2
Czy ktoś może wytłumaczyć mi krok po kroku jak cos takiego policzyc?
20 cze 16:32
ICSP: tak samo jak deltę w równaniu kwadratowym, wystarczy podstawić do wzoru:
Styczna do wykresu funkcji f w punkcie P(x0 , y0):
y = f'(x0)(x−x0) + f(x0)
20 cze 16:41
Mila:

x
0=2
1) s: y=f'(x
0)*(x−2)+f(2)
| | 2x | | x | |
f'(x)= |
| = |
| |
| | 2*√x2+5 | | √x2+5 | |
2)
f(2)=3
===============
20 cze 20:12