matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
szeregi
Mon:
Jak można doprowadzić taki szereg do szeregu geometrycznego?:
6
n
*x
2*n
∑
n−1
wiem, że można podstawić t=x
2
, i zrobić dwa razy pochodną, ale wtedy dalej pozostaje nam n w an.
20 cze 13:57
Mon:
∞
∑() n=2
20 cze 13:58
Mon:
podbijam
20 cze 18:16
ICSP:
Tego szeregu nie doprowadzisz do szeregu geometrycznego.
1
Szereg geometryczny to szereg w postaci: ∑q
k
, a u ciebie występuje składnik
.
k−1
20 cze 18:20
Mila:
(6x
2
)
n
∑(n=2 to
∞
)
−− poszukaj w notatkach znajdziesz wzór.
n−1
6|x
2
|<1
20 cze 18:44