xxx
Wilga: Wykazać że
| | 3 | | 7 | |
√6+√6+√14+√21=1+√ |
| +√ |
| |
| | 2 | | 2 | |
20 cze 10:21
jc: Po obu stronach masz liczby dodatnie.
Podnieś do kwadratu i porównaj.
20 cze 10:27
Wilga: OK
20 cze 11:02
Wilga:
| | 3 | | 7 | | 3 | | 7 | | 3 | | 7 | |
6+√6+√14+√21=1+ |
| + |
| +2√ |
| +2√ |
| +2√ |
| *√ |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Co dalej?
20 cze 18:02
ICSP: | √3 | | √3 * √2 | | √6 | |
| = |
| = |
| |
| √2 | | √2 * √2 | | 2 | |
tak samo postąp z składnikiem:
ostatni składnik włóż pod jeden pierwiastek i przemnóż.
Powinno wyjść dokładnie to co po lewej.
20 cze 18:17
marcus:
| | (√2+√3+√7)2 | | 2+3+7+2√6+2√14+2√21 | |
P2= |
| = |
| =6+√6+√14+√21=L2 |
| | 2 | | 2 | |
P=L
20 cze 18:40
Mila:
Ładnie
Marcus
20 cze 19:48