matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
całka z pierwiastkiem
Mon:
Jakie by tu zrobić podstawienie?
dx
∫
x*
√
x
2
+x−1
20 cze 09:00
jc:
x=1/u, dx= −du/u całka = −∫U{du}{
√
1+u−u
2
5
2u−1
1+u−u
2
= 5/4 − (u−1/2)
2
=
[1 − (
)
2
]
4
√
5
2u−1
całka = arcsin(
)
√
5
20 cze 09:21
jc:
druga linia
du
całka = −∫
√
1+u−u
2
20 cze 09:22