Narysować wykres funkcji f
dasdasdasda: Narysować wykres funkcji f, o której wiadomo:
x∊(−
∞,1)U(1,3)U(3,+
∞)
lim
x→−∞f(x)=−
∞
lim
x→1−f(x)=−
∞
lim
x→1+f(x)=−
∞
lim
x→3−f(x)=+
∞
lim
x→3+f(x)=+
∞
lim
x→+∞f(x)=
∞
| | f(x) | |
limx→−∞ |
| =1 limx→−∞(f(x)+x)=2 |
| | x | |
| | f(x) | |
limx→+∞ |
| =1 limx→+∞(f(x)+x)=2 |
| | x | |
f`(x) > 0 ⇔ x∊(−
∞,0)U(1,3)U(4,+
∞)
f`(x) < 0 ⇔ x∊(0,1)U(3,4)
f`(x) = 0 ⇔ x=0 ∨ x =4
f``(x) > 0 ⇔ x∊(2,3)U(3,
∞)
f``(x) < 0 ⇔ x∊(−
∞,1)U(1,2)
f``(x) = 0 ⇔ x=2
f(0) = 4, f(2) = 0,f(4)=8
Wypisać asymptotę poziomą, pionową, ukośną, punkt przegięcia, kiedy funkcja jest wklęsła a
kiedy wypukła
Jak wpisać to w geogebrę żeby pokazała mi wykres ?