Przedstaw w postaci trygonometrycznej
Bartikooo: Przedstaw w postaci trygonometrycznej
19 cze 17:41
kerajs:
| | cos α+i sin α | |
= |
| =cos 2α+i sin 2α |
| | cos α−i sin α | |
19 cze 17:58
Bartikooo: Mógłbyś wytłumaczyć skąd wziąłeś cos2+i in2α, jest na to jakiś wzór?
19 cze 18:18
Bartikooo: *cos 2α+ i sin 2α
19 cze 18:20
kerajs:
| cos α+i sin α | | cos α+i sin α | |
| = |
| = |
| cos α−i sin α | | cos (−α)+i sin (−α) | |
=cos (α−(−α))+i sin (α−(−α))= cos 2α+ i sin 2α
19 cze 18:24
Bartikooo: A jak się pozbyłeś ułamka?
19 cze 18:30
kerajs: To zwykłe dzielenie liczb zespolonych w postaci trygonometrycznej (dzielimy moduły, a argumenty
odejmujemy)
19 cze 18:33
Bartikooo: A ok wielkie dzięki
19 cze 18:34
KotFioletowy: dzięki <3
19 cze 18:40
Watermelon: Dzięki
19 cze 18:41