jak rozwiązać
Marko:jak rozwiązać równanie: 2x5+5x3−12x=0
3 mar 21:06
3 mar 21:12
Marko:jak rozwiązać równanie: prosze
3 mar 21:17
izuś: trzeba x wyciągnąć przed nawias
x(2x4 + 5x2 + 12)=0
x1=0
2x4 + 5x2 + 12 =0
x2= t
2t2 + 5t + 12=0
i liczymy deltę
Δ= 25− 96 < 0 czyli nie ma miejsc zerowych, 2t2 + 5t + 12≠0 i tym samym 2x4 + 5x2 + 12≠0
czyli rozwiązaniem jest x=0
3 mar 21:20
Hashiri: zle tam jest przeciez −2
3 mar 21:20
Hashiri: zle tam jest przeciez −2
3 mar 21:21
3 mar 21:22
justka:
x(2x
4+ 5x
2 −12) = 0⇒x =0 lub 2x
4 + 5x
2 − 12 =0
2x
4 + 5x
2 − 12 =0
t = x
2
2t
2 +5t −12 = 0
Δ= 25 + 96
Δ=121
| | −5−11 | | −5+11 | |
t = |
| lub t= |
| |
| | 4 | | 4 | |
t = −4 lub t = 1,5
x
2 = −4 − sprzeczność
x
2 = U{3}[2}
x =
√32 lub x =−
√32
x(2x
4+ 5x
2 −12) = 0⇒x =0 lub x =
√32 lub x =−
√32
3 mar 21:27
izuś: faktycznie przepraszam za bład ale metoda ta sama
3 mar 21:30