Wielomiany
iwv: Znaleźć wszystkie nierozkładalne wielomiany stopnia 2 nad Z5
19 cze 15:36
Adamm:
Mnożąc przez odwracalną stałą dostajemy wielomian postaci
x2+ax+b, a, b∊Z5
dalej możemy zapisać środkowy współczynnik tak żeby dostać wielomian postaci
x2+2ax+b = (x+a)2+b−a2
przesuwając o stałą dostajemy wielomian postaci
x2+c
I do analizy takiej postaci wielomianów się to sprowadza.
jeśli c = −a2 gdzie a jest kwadratem, to x2+c = (x−a)(x+a) jest rozkładalny
0, 1, 4 są takiej postaci
ale x2+2, x2+3 nie mają pierwiastków więc takiej postaci nie są − są nierozkładalne
zatem wszystkie nierozkładalne wielomiany stopnia 2 nad Z5 to
wielomiany postaci (x+a)2+2 lub (x+a)2+3
19 cze 16:35
jc: Rozpatrzmy wielomiany postaci x2+ax+b.
Takich wielomianów jest 25.
Wielomiany rozkładalne mają postać (x+p)(x+q).
Takich wielomianów jest 15.
Pozostaje 10 wielomianów nierozkładalnych
(x+p)2+2
(x+p)2+3
p=0,1,2,3,4
19 cze 16:45