matematykaszkolna.pl
podstawówka akeb: Na prostokątnej działce o wymiarach 20 m i 40 m planuje się wykopanie dołów w odstępach co 4 m. Odległości dołów od ogrodzenia to 2 m. Ile dołów można w ten sposób wykopać?
19 cze 15:19
daras: jeśli dla podstawówki to 36, a pod co te doły?
20 cze 09:54
akeb: Na pewno 36? Nie pisze po co te doły.
1 lip 03:04
PW: Po okrojeniu działki do wymiarów 36 na 16 m (aby zachować dwumetrowy odstęp od ogrodzenia) dostajemy prostokąt o wymiarach 36 na 16 m. Na dłuższym boku można wykopać (36 : 4) + 1 = 10 dołów. Można stworzyć (16 : 4) + 1 = 5 takich rzędów. Odpowiedź: Można wykopać 50 dołów. Dlaczego w powyższych wyliczeniach jest "+1"? − Bo k odstępów. między dołami jest wyznaczonych przez (k+1) dołów. Dzieląc np. 36 przez 4 liczymy odstępy, a nie liczbę dołów.
2 lip 16:47
chichi: A to zależy jakich wymiarów mają być te doły
2 lip 17:05
wredulus_pospolitus: rysunek chodzi o takie rozłożenie dołów ... jednak czy to jest poprawna odpowiedź ... czy nie można je ułożyć inaczej tak aby zmieściło się ich więcej ... cóż ... trzeba by było policzyć (chociaż nie wiem czy w podstawówce są wprowadzone narzędzia, które by to umożliwiły
2 lip 17:27
chichi: Sumując same odstępy od płotu i między dołami mamy już 40m x 20m, a co z miejscem na doły?
2 lip 17:30
chichi: Przy tym poleceniu zadanie nie ma sensu
2 lip 17:33
wredulus_pospolitus: odstęp pomiędzy dołami liczony jest od ich środków a nie brzegów ... i sprawa załatwiona
2 lip 17:51
chichi: Można przyjmować wiele różnych scenariuszy, polecenie jest do d*py
2 lip 18:00
akeb: No to 50 czy 36? A czy z rysunku wreduluspospolitus nie wynika że jest ich 26, skoro kropki przez które nie przechodzi czerwona przerywana linia są bardziej oddalone od ogrodzenia niż 2 m?
3 lip 18:06
PW: Jeżeli zaczniemy wydziwiać, to można wykopać tylko 2 doły położone na jednym z boków (bo "po skosie" odległość między dołami przekracza 4 m, a przy trzech na jednym boku odległość między pierwszym a trzecim wynosi co najmniej 8 m).
3 lip 19:15
akeb: Więc nie wydziwiaj, lecz odpowiedz na moje wątpliwości. Ty lub ktoś inny. Plisss.
4 lip 14:11
PW: A to do mnie masz pretensję? Opowiedziałem (na poziomie szkoły podstawowej) 2 lipca o 16:47. wredulus−pospolitus wykonał rysunek potwierdzający takie wyliczenie. Jeżeli w szkole podstawowej mają wątpliwości co ro znaczy "wykopanie dołów w odstępach co 4 m" czy jak rozumieć określenie "odległość dołów od ogrodzenia to 2 m", to niech pytają pani od matematyki.
4 lip 18:02