Liczby zespolone
Bartikooo: Witam mam problem odnośnie liczb zespolonych, muszę przedstawić tą liczbę w postaci
algebraicznej
19 cze 13:47
kerajs:
| | (1+i)8 | | (√2eiπ4)8 | |
= |
| = |
| =2 |
| | (1−i)3(1+i)3 | | 23 | |
19 cze 13:53
Bartikooo: Czy skorzystałeś tutaj ze wzoru de Moivre'a?
19 cze 14:00
getin:
(a+b)
5 = a
5 + 5a
4*b + 10a
3*b
2 + 10a
2*b
3 + 5a*b
4 + b
5
(a−b)
3 = a
3 − 3a
2*b + 3a*b
2 − b
3
i
2 = −1
i
3 = i
2*i = −i
i
4 = (i
2)
2 = (−1)
2 = 1
i
5 = i
4*i = i
| | 15+5*14*i+10*13*i2+10*12*i3+5*1*i4+i5 | |
= |
| = |
| | 13−3*12*i+3*1*i2−i3 | |
| | 1+5i−10−10i+5+i | | −4−4i | | 2(−2−2i) | |
= |
| = |
| = |
| = 2 |
| | 1−3i−3+i | | −2−2i | | −2−2i | |
wzór na (a+b)
5 otrzymałem z własności trójkąta Pascala
19 cze 14:00
Norbert: | (1+i)5 | | (1+i)3*(1+i)2 | | 1+i | |
| = |
| = ( |
| )3*(1+i)2 = |
| (1−i)3 | | (1−i)3 | | 1−i | |
| | (1+i)2 | | 1+2i+i2 | |
= ( |
| )3*(1+i)2 = ( |
| )3*(1+2i+i2) = |
| | (1−i)(1+i) | | 1−i2 | |
| | 1+2i −1 | | 2i | |
= ( |
| )3*(1+2i −1) = ( |
| )3*2i = i3*2i = 2i4=2 bo i4=1 |
| | 2 | | 2 | |
19 cze 15:46
kerajs:
'' Czy skorzystałeś tutaj ze wzoru de Moivre'a?''
Nie.
19 cze 18:26
Mila:
Bez wzorów de Moivre'a:
(1+i)
2=1+2i−1=2i
(1−i)
2=−2i
| (1+i)5 | | (1+i)3 | | (1+i)8 | |
| * |
| = |
| = |
| (1−i)3 | | (1+i)3 | | (1+1)3 | |
19 cze 22:32