Całka skierowana
HGH: ∫(−y +1 +x)dx + (−x+2y)dy
K
gdzie K jest odcinkiem skierowanym od (4, −1) do (2,3)
mógłby ktoś wypisać kilka pierwszych kroków jak to zacząć?
19 cze 13:11
kerajs:
Prosta przechodząca przez te punkty to y=−2x+7 a stąd dy=−2dx co wstawiasz do całki:
...=∫42[(−(−2x+7)+1+x) dx+(−x+2(−2x+7))(−2dx)]=...
19 cze 13:50
HGH: Rozumiem, dzięki bardzo.
A takie zadanie?
∫x2y ds gdzie K: x2+y2 = 4, y ≥0
k
19 cze 13:58
kerajs: x=2cos α ∧ y=2sinα
...=∫0π(2cos α)22sin α √(−2sin α)2+(2cos α)2dα=...
19 cze 14:04
HGH: Ok, a skąd tam ten pierwiastwek?
19 cze 14:07
kerajs: Zaglądnij do podręcznika/ skryptu/ notatek/ inne miejsce, a poznasz odpowiedź.
19 cze 14:10
HGH: W moich podręcznikach do Analizy tego nie ma, przeglądam właśnie jakieś dwa skrypty ale są
mierne. Masz może link do jakiegoś dobrego gdzie znajdę na to pytanie odpowiedz? Notatek z
tego nie mam wcale, bo tego nie omawialiśmy.
19 cze 14:14
kerajs:
Sądzę, że wystarczy klasyka. Krysicki, Włodarski − zbiór zadań z analizy matematycznej. Tom 2.
19 cze 14:21