.
Xyz: y=(C1e−x+C2ex−x2+x−3) Tyle mi wyszło, ale muszę uwzględnić y(1)=1 y'(2)=3
y'=−C1e−x+C2ex−2x+1
Ciężko mi rozwikłać to równanie.
18 cze 22:33
wredulus_pospolitus:
y(1) = 1 ⇔ C1e−1 + C2e1 − 12 + 1 − 3 = 1 pierwsze równanie
y'(2) = 3 ... drugie (analogiczne) równanie
układ dwóch równań z niewiadomymi C1 i C2
19 cze 00:15
wredulus_pospolitus:
C
1e
−1 + C
2e
1 − 1
2 + 1 − 3 = 1
−C
1e
−2 + C
2e
2 +4+1 = 3 //*e
1
i dodajemy:
| | 4 − 2e1 | |
C2(e1 + e3) = −2e1 +4 −−> C2 = |
| |
| | e3 + e1 | |
i podstawiamy do któregoś z równań w celu wyznaczenia C
1
19 cze 01:22