.
rrr: Mam problem z tym równaniem:
y'−ytgx=2cos2x
18 cze 21:13
wredulus_pospolitus:
1) rozwiązujesz:
y' − ytgx = 0
2)
podstawiasz do y' − ytgx = 2cos2x i wyznaczasz C(x)
18 cze 21:21
rrr: Co podstawiam dokładniej w drugim punkcie?
18 cze 21:36
wredulus_pospolitus:
wynik z pierwszej części ... tylko podstawiasz C(x), a nie C
18 cze 21:40
jc:
y' cos x − y sin x = 2 cos
3x
| | sin3x | |
(y cos x)' = 2(1−sin2x)cos x = 2(sin x − |
| )' |
| | 3 | |
| | sin3x | |
y cos x = C + 2(sin x − |
| ) |
| | 3 | |
18 cze 22:00
rrr:
Później wyszło mi C'(x)=2cos
3x, Dalej raczej dobrze zrobiłem, tylko czy do tego momentu jest
ok?
18 cze 23:14
wredulus_pospolitus:
po pierwsze:
dy/y = sinx/cosx dx
lny = − ln cosx + C
y = C1*cosx
y(x) = C(x)*cosx
y'(x) = C'(x)*cosx − C(x)*sinx
czyli:
y'(x) + y(x)*tgx = 2cos3x ⇔ C'(x)*cosx = 2cos3x ⇔ C'(x) = 2cos2x ⇒ C(x) = x + sinxcosx +
C2
stąd:
y(x) = (x + sinxcosx + C2)*cosx ; C2 ∊ R
19 cze 00:11
rrr: Nie rozumiem tego przekształcenia lny=−lncosx+C
Jak z tego wyznaczyć y?
20 cze 12:20
jc: rr
Tak, jak napisałeś: u = 1/cos x spełnia równanie: u' + u tg x =0.
Teraz szukasz rozwiązania równania y' + y tg x = 2 cos2x
w postaci iloczynu: y=uv.
u'v + uv' + uv tg x = 2 cos2x
uv' + v(u' + u tg x) = 2 cos2x
uv' = 2 cos2x
v' = 2 cos3x
v = ...
y = ...
20 cze 12:36
20 cze 12:44