zadanie
rrr: Pomoże ktoś się z tym uporać:
18 cze 21:12
wredulus_pospolitus:
y' = sinx(y/3 − y
4)
| | dy | |
∫ |
| = ∫ sinx dx i na ułamki proste |
| | y/3 − y4 | |
18 cze 21:27
rrr: A jest jakiś inny sposób, bardziej schematyczny?
18 cze 21:35
rrr: | | 1 | |
Robię całkę po lewej, licznik zapisuję( |
| −1)y4 |
| | 3y3 | |
przez podstawienie t=U{1}{3y
3)−1
i z tego wychodzi mi y=+−
√3cecosx+3
Ale na wolframie wychodzi mi coś innego
18 cze 22:53
rrr:
20 cze 12:22
wakacje: nie wiem jak zapisałeś ten licznik, ale mamy tak:
| | d | |
zauważ też, że |
| (3y3−1)=9y2 |
| | dy | |
20 cze 15:14
Damian#UDM: | y3 | |
| =C1*e−cosx , C1 ∊ R |
| 3y3−1 | |
Jest to postać uwikłana.
20 cze 15:55
wakacje: Damian mi właśnie też tyle samo wyszło i jak coś to można jeszcze wyznaczyć z tego y3=...
20 cze 16:20
Damian#UDM: wakacje dziękuję za informację, spróbuję to zrobić
20 cze 16:52