Pomoc ze zrozumieniem wzoru i modelu matematycznego c_i+1=C_i+ΔC_i_+_1
gubi: Potrzebuje pomocy ze zrozumieniem jak ten działa wzór ( za co odpowiada j oraz φ oraz z tym
nowym zestawem danych oraz metoda ci+1=Ci+ΔCi+1)
Ponieważ nie jest możliwe przeniesienie modelu pierwszego z jednego okresu na drugi konieczne
jest aktualizowanie wartości współczynników w oparciu o wyniki rejestrowane na bieżąco. Jeżeli
przyjmie się, że model prognoz zanieczyszczeń powietrza ma postać:
k
S(t)=f(X,C)=∑ cj φj (x)
j=1
X − wektor zmiennych niezależnych ,C– wektor współczynników ,j=1,...,k;
φj (x) – wyspecyfikowany układ funkcji wielu zmiennych niezależnych liniowo to na i−tym etapie
metody adaptacyjnej,
wykorzystując nowy zestaw danych (Xi+1, S(i+1)), zastępujemy metodą „antygradientową”
współczynniki Ci przez współczynniki Ci+1=Ci+ΔCi+1. Procedura taka umożliwia realistyczne
prognozowanie stężeń zanieczyszczeń powietrza.
18 cze 21:03