prosze o pomoc
monia: Prosiłabym bardzo o pomoc w takim zadaniu, jak w ogole do niego podejsc?
Podac trzy wersory przestrzeni E3 jesli jednym z nich jest [2/3, 1/3, 2/3] wiedzac ze druga
wspolrzedna jednego z nich jest zerem
18 cze 15:49
jc: Pomińmy trójki.
Drugi wersor
0=(2,1,2)*(x,0,z)=2(x+z)
np. x=1, z=−1 (unormujemy potem).
Trzeci wersor
0=(2,1,2)*(x,y,z)=2x+y+2z
0=(1,0,−1)*(x,y,z)=x−z
Możemy wybrać x=z=1, y=−4
Normujemy,
Drugi wersor = (1/√2, 0, −1/√2)
Trzeci wersor = (1/√18, 4/√18, 1/√18)
18 cze 16:11
monia: dziekuje bardzo, do wektorow mozna tez uzywac nawiasow okraglych?
18 cze 16:26
jc: Tylko w szkole, z nieznanych mi powodów, nauczyciele używają nawiasów kwadratowych.
Jeśli jesteś w liceum, to użyj nawiasów kwadratowych.
18 cze 16:45
data: współrzędne wektorów zapisuje sie w [,.,] a współrzędne punktów w (

na wszystkich poziomach
nauczania
nie mąć jej w głowie
19 cze 11:32