równanie
data: Jak to rozwiązać?
y' −y√x −x2 = 0
18 cze 08:55
Damian#UDM: y'−y*
√x=x
2 , x≥0
Mamy równanie liniowe niejednorodne.
1. RJ
y'−y*
√x=0
y'=y*
√x |*
dxy
dyy=
√xdx |∫
∫
dyy=∫x
12dx
ln|y|=
23*x
32+C , C∊R
y=e
23*x32+C
2. CORJ
y
o=C*e
23*x32
3. Uzmiennienie stałej C
4. Pochodna z y
5. Wstawiamy y i y' do równania różniczkowego
6. Obliczamy stałą C
7. wstawiamy do y
o
Spróbuj
18 cze 12:28
data: a metodą przewidywania się nie da?
19 cze 11:53
data: z = Ce
23x32
| dz | | dC(x) | |
| = |
| e23x32 +C(x)√xe23x32 |
| dx | | dx | |
?
19 cze 11:57
data:
19 cze 12:03
data: 6)
| | x2 | |
∫dC(x) =∫∫ |
| dx +C' |
| | e23x32 | |
dobrze do tej pory i co dalej?
19 cze 12:06
Damian#UDM: Jasne, że się da, tylko ja tej metody jeszcze nie ogarniam
19 cze 17:02
Damian#UDM: Jak chcesz tą metodą to musisz poczekać na pomoc innych.
19 cze 17:02
kerajs: Nie ma na co czekać gdyż tu metoda przewidywania nie może być użyta.
19 cze 18:35
data: super rady

!
może sam się szybciej nauczę
19 cze 22:35
Damian#UDM: Metodę przewidywań najlepiej używać do równań, gdzie masz co najmniej trzy pochodne funkcji,
np.
y''' + 3y'' + 3y' + y = x
Bo w tym przykładu z metodą uzmienniania stałych będzie dużo pracy.
A co do równań do poziomu
y'' −2y' −3y = x
2
To najlepiej metodą uzmienniania stałe, układ równań z dwoma niewiadomymi nie będzie problemu
rozwiązać
20 cze 15:08
Damian#UDM: Tutaj nie można użyć metody przewidywań, ponieważ równanie
y'−
√xy=x
2
Nie ma przy wszystkich y stałych współczynników.
Gdyby było
y'−y=x
2
to wtedy można użyć metody przewidywań, ponieważ przy y stoi stały współczynnik równy 1.
Pozdrawiam
26 cze 00:17
data: sam to już ogarnąłem w zeszłym tygodniu

pozdrawiam
26 cze 15:40