pochodne cząstkowe
Witam: Znajdź równanie płaszczyzny stycznej do podanej powierzchni i równoległej do podanej
płaszczyzny:
xz+yex+ ln z = y, 3x + z = 5
Z tym zadaniem mam ogromny problem, nawet nie wiem jak zacząć próbowałem to zrobić na kilka
sposobów i zawsze nie da się rozwiązać układu równań.
Prosze o pomoc
17 cze 23:52
jc:
f=xz+yex + ln z −y=0
g = 3x+z=5
grad f || grad g
(z+yex, ex−1, x+1/z) || (3,0, 1)
x=0
(z+y, 0, 1/z) || (3,0,1)
z+y = 3/z
y+ln z = y
z=1
y=2
szukana płaszczyzna
3x+z=1
18 cze 01:06
Witam: W takim razie punkt styczności wynosi (3,0,1)?
18 cze 21:38
jc: Punkt styczności = (0,2,1)
18 cze 21:43
Witam: a w jaki sposób go policzyć?
18 cze 21:45
Witam: aaaaa już wiem dostałem zaćmienia, dzięki wielkie jc za pomoc
18 cze 21:56