Równanie.
Rivox: Rozwiąż równanie x+2x=2 dla x ∊ R.
17 cze 22:20
a7:
17 cze 22:51
I'm back:
f(x) = x + 2x − 2
f'(x) = 1 + ln2 * 2x
f' = 0 ⇔ ln2 * 2x = − 1 ⇔ 2x = − 1/ln2 ⇔ 2x = log2(e−1) ⇔
⇔ x = log2(log2(e−1))
17 cze 23:00
Rivox: x+2
x=2
2
x=2−x
1=(2−x)e
−ln(2x)
1=(2−x)e
−xln(2)
e
2ln(2)=(2−x)e
2ln(2)−xln(2)
e
2ln(2)=(2−x)e
(2−x)ln(2)
ln(2)e
2ln(2)=(2−x)ln(2)e
(2−x)ln(2)
W(4ln(2))=ln(2)(2−x)
| | W(ln(16) | |
x=2− |
| ≈ 0.543 |
| | ln(2) | |
17 cze 23:15
wredulus_pospolitus:
No to po kiego grzyba się pytasz jak masz gotowe rozwiązanie?
Chociaż raczej czuję tutaj ... że po prostu jesteś kolejnym alter ego tego telewizyjnego czy
tam julka
17 cze 23:21