Całka podwójna
Damian#UDM: Oblicz całkę podwójną
∫∫D(x−y)dxdy
gdzie D jest obszarem ograniczony nierównościami x<0 , y>0 i x2+y2≤19
Obszar to ćwiartka koła położona w II ćwiartce układu współrzędnych
Współrzędne biegunowe
x=r*cos(α)
y=r*sin(α)
Parametryzacja
0≤r≤√19
π2≤α≤π
∫∫D(x−y)dxdy=∫0√19∫π2π(r*cos(α)−r*sin(α))*rdαdr=∫0^
{√19}r2(sin(π)+cos(π)−sin(π2)−cos(π2))dr
Czy ta całka może być równa zero?
17 cze 15:49
kerajs:
Moim zdaniem na razie wychodzi:
...=∫0√19 (−2r2)dr
17 cze 19:35
Mila:
Liczyłam innym sposobem i ten sam wynik otrzymałam, jaki otrzymamy wg całki kerajsa.
17 cze 20:00
Damian#UDM: Już wszystko jasne, dziękuję wam za pomoc
17 cze 20:30