Wyznacz wzór prostej prostopadłej do stycznej
cetraxal: Prosta przechodzi przez punkt (0,3/2) i jest prostopadła do stycznej paraboli y = x2 dla x>0.
Wzór tej prostej to y=ax+3/2. Podaj a oraz współrzędną x punktu przecięcia prostej ze styczną.
17 cze 14:41
wakacje: i to wszystko? nic więcej nie ma podane? jak dla mnie to raczej w tym momencie nierozwiązywalne
17 cze 14:59
cetraxal: niestety to wszystko, a wiem, że zadanie rozwiązywalne.
17 cze 15:02
wredulus_pospolitus:
krok 1:
wyznaczamy wzór ogólny stycznej do y=x
2
y − y
o = 2x
o(x−x
o)
y = 2x
o*x + y
o − 2x
o2
| | 1 | |
prostopadła do stycznej będzie miała więc wzór: y = − |
| x + yo − 2xo2 |
| | 2xo | |
| | 1 | |
stąd a = − |
| ; gdzie xo = pierwsza współrzędna punktu styczności |
| | 2xo | |
x
p −−−− pierwsza współrzędna przecięcia się prostej ze styczną
| | xp | |
− |
| + 3/2 = 2xo*xp + yo − 2xo2 |
| | 2xo | |
| | 4xo2 + 1 | | 3 + 4xo2 − 2yo | |
3/2 + 2xo2 − yo = |
| xp −−−> xp = |
| xo |
| | 2xo | | 4xo2 + 1 | |
gdzie x
o,y
o to współrzędne punktu styczności stycznej z f(x) = x
2
17 cze 15:20
wredulus_pospolitus:
podstawić przykładowe dane i sprawdzić czy działa
17 cze 15:21
wakacje: czyli na tym to polegało, doszedłem tylko do równania 2x0*a=−1 i potem myślałem że jednak
brakuje może współrzędnych punktu styczności, a to właśnie od nich mieliśmy uzależnić wynik
17 cze 15:58
17 cze 16:28
Mila:
Przy założeniu, że dana prosta (to normalna ) i styczna przecinają się w punkcie styczności
,
otrzymujemy
(x0,y0)=(1,1)
17 cze 17:36
Mila:

Dla x>0 istnieje styczna do paraboli.
s: y=2x
0(x−x
0)+x
02, (x
0,y
0)∊paraboli , x
0>0
2) Punkt przecięcia k z parabolą
x
02=1
x
0=1,y
0=1
s: y=2(x−1)+1
============
17 cze 20:09