.
Rrr: Mam takie równanie do rozwiązania:
17 cze 12:53
17 cze 12:56
Rrr: Można poprosić o rozpisanie początku? tzn, tak, żebym widział jak zastosować to podstawienie
17 cze 13:06
kerajs: Ale ja zapisałem tylko początek.
Dalej:
x=ty ⇒x'y=t'yy+t
co wstawiam do równania dostając
t'y+t=t2+2t
a to jest równaniem typu zmienne rozdzielone
17 cze 13:10
Rrr: | | y | |
A można to zrobić wykorzystując zależność t= |
| i z tego y=tx y=t'x+t Tylko jak |
| | x | |
przekształcić to główne równanie do tego podstawienia?
17 cze 13:28
wakacje: podziel licznik i mianownik przez x2
17 cze 13:43
Rrr: Robię to tak
| | y | |
Podstawienie t= |
| , y=tx y'=t'x+t |
| | x | |
(t'x+t)(1+2t)=t
2
lnt−3ln(1−t)=lnx+c
Zweryfikuje ktoś moje obliczenia, czy nie ma gdzieś błędu.
17 cze 20:46
wakacje: | | 2t+1 | | dx | |
Mi wychodzi |
| dt= |
| |
| | −t−t2 | | x | |
17 cze 21:21
Damian#UDM: Po prawej stronie na dole brakuje − przy t.
| 2u+2 | | dx | |
| du= |
| |*(−1) |
| −u2−u | | x | |
ln|u
2+u|=ln|x|+C , C=ln|C|
u
2+u+
14=
Cx+
14
(u+
12)
2=
Cx+
14 |
√
u+
12=+−
√Cx+14 |−
12
u=+−
√Cx+14−
12 |*x
y=+−
√C*x+x24−
x2 , C∊R
17 cze 21:32
wakacje: ja jak to robiłem to doprowadziłem do takiej postaci:
ux(u+1)=C
17 cze 23:32
18 cze 00:39
wakacje: jasne, skorzystam z tego co
Damian napisał:
18 cze 00:48