matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
.
Xyz:
Pomoże ktoś z tym układem równań:
1
4y−
=0
x
2
1
4x−
=0
y
2
16 cze 23:01
wakacje:
Założenie: x,y≠0
⎧
4x
2
y=1
⎩
4xy
2
=1
Odejmujemy stronami: 4x
2
y−4xy
2
=0 x
2
y−xy
2
=0 xy(x−y)=0 x=y, bo x≠0 i y≠0 Podstawiamy do któregoś z równań:
1
1
4x
3
=1 ⇔ x
3
=
⇔ x=y=
4
3
√
4
16 cze 23:16
jc:
4yx
2
=1 4xy
2
=1 mnożymy stronami 16(xy)
3
=1
1
xy=
2
3
√
2
1
3
√
2
x=y=
=
4xy
2
16 cze 23:19
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick