pochodna kierunkowa
HGH: wyznacz pochodna kierunkowa f(x,y) .. w punkcie A(x,y) w kierunku verosra v tworzącego kąt 90 z
osia OX. funkcje mam podana i puinkt tez, wylicze sobie grad(x, y) ale jak zapisać sobie ten
versor?
16 cze 16:08
Maciess: | | | | df | |
A ten wektor to nie po prostu v= | ? Ale wtedy to bez sensu, bo pytali by o |
| |
| | | dy | |
16 cze 18:20
kerajs: Tak. I o to właśnie pytają.
16 cze 22:30
HGH: pewien nie byłem, ale przyjąłem tak jak napisał Maciess, ale to chodzi o to ze wtedy cos = 0 a
sin = 1?
17 cze 09:44
Maciess: Co?
17 cze 10:02
HGH: skąd powinienem przyjąć v (0 , 1)?
17 cze 10:06
Maciess:
17 cze 13:15
HGH: no tak kąt 90 czyli sin = 1 a cos = 0
18 cze 17:10