Drzewa - matematyka dyskretna
Martyna: Dzień dobry, przychodzę z takim zadaniem:
W drzewie o 100 wierzchołkach każdy wierzchołek ma stopień 1 lub 3. Ile liści ma takie drzewo?
Podejrzewam, że będzie tu trzeba w jakiś sposób użyć liczb Catalana, tylko kompletnie nie wiem
jak się za to zabrać
16 cze 13:24
wredulus_pospolitus:
należy zauważyć, że każdy wierzchołek stopnia 1 jest liściem, reszta musi być stopnia 3.
rozpatrując pełne drzewo będziemy mieli następujące ilości wierzchołków (na kolejnych
poziomach)
1
3
3*2 = 6
6*2 = 12
12*2 = 24
24*2 = 48
daje nam to w sumie 96 wierzchołków, czyli tylko 2 (z ostatniego poziomu) nie będą liśćmi.
zatem liści mamy: 46 + 2*2 = 52
16 cze 13:36
kerajs: Dlaczego korzeń nie może być stopnia 1?
16 cze 13:54
Martyna: Stopień oznacza ilość "linii" wchodzących i wychodzących z danego wierzchołka, prawda?
16 cze 15:10
16 cze 22:21