kinematyka
lili: Z przystani A znajdującej sie nad rzeką która płunie z prędkością v1, wypływają tratwy, przy
czym odstęp czasu między wodowaniem jednej tratwy a drugiej wynosi t0. Gdy pierwsza tratwa
mijała przystań B wyruszył z niej statek, który płynąc w górę rzeki z prędkością v2 względem
wody w ciągu czasu tt dopływa do A. Ile tratew minie statek na drodze AB? Jak często tratwy
mijały statek?
16 cze 08:30
wredulus_pospolitus:
s = v
2*t
t −−−> stąd mamy odległość pomiędzy A i B
| | s | |
t1 = |
| −−−> stąd mamy czas jaki pierwsza tratwa poświęciła na dopłynięcie do B |
| | v1 | |
| | t1 + tt | |
[ |
| ] = liczba napotkanych tratw (pierwsza mijająca przed ruszeniem statku nie |
| | t0 | |
zostaje uwzględniona)
16 cze 12:48