matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
równania różniczkowe
bydlę:
Nie mam pomysłu jak rozwiązać takie równania: (1+e
x
)*y*y'=e
x
oraz
ylny
y' =
sinx
16 cze 00:09
Damian#UDM:
Jeśli to równanie o zmiennych rozdzielonych, to (e
x
+1)y*y'=e
x
|:(e
x
+1)
e
x
y*y'=
|*dx
e
x
+1
e
x
ydy=
dx |∫
e
x
+1
Dalej już prosto
16 cze 00:46