.
xyz: Oblicz długość łuku krzywej y=√x−x2+arcsin√x dla x∊(o,1)
15 cze 21:21
wakacje: | | 1−2x | | 1 | | 1 | |
y=√x−x2+arcsin(√x) → y'= |
| + |
| * |
| = |
| | 2√x−x2 | | √1−x | | 2√x | |
| | 1−2x | | 1 | |
= |
| + |
| = |
| | 2√x−x2 | | 2√x(1−x) | |
| | 1−2x+1 | | 2−2x | | 1−x | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 2√x−x2 | | 2√x−x2 | | √x(1−x) | |
| | 1−x | | (1−x)2 | | 1−x | | 1 | |
(y')2=( |
| )2= |
| = |
| = |
| −1 |
| | √x(1−x) | | x(1−x) | | x | | x | |
L − długość łuku krzywej
L=
01∫
√1+(y')2dx
L=
01∫
√1+((1−x)/x)dx=
=
01∫
√1+(1/x)−1dx=
=[2
√x]
01=(2
√1)−(2
√0)=2
może ktoś potwierdzi czy jest ok?
15 cze 21:58
jc: OK
15 cze 22:09
jc: Rozpatrywany łuk jest fragmentem cykloidy
x=(cos t + 1) / 2
y=(sin t − t) / 2
t ∊ [0, π]
(o ile niczego nie pomyliłem)
15 cze 22:36