Równiania różniczkowe II-go rzędu
Damian#UDM: Równiania różniczkowe II−go rzędu
Równania takiego typu
y''−5y'+6y=sin(x)
lub
y''−6y'−7y=0
Ogarniam metodą uzmiennienia stałych i tym chciałbym się obecnie zająć. Później mogę przejść do
metody przewidywań, ale oczywiście, jeśli ktoś będzie miał pomysł na rozwiązanie zadania
metodą przewidywań to proszę śmiało wstawiać tutaj rozwiązanie, jak najbardziej się przyda

Na początek zadania, których nie wiem jak zrobić.
Zadanie 1.
Rozwiąż równanie różniczkowe
y''+y=t
15 cze 13:54
Damian#UDM: Równanie jednorodne
y''+y=0
Podstawiam y=e
rx
y''=r
2e
rx
r
2e
rx+e
rx=0
e
rx*(r
2+1)=0
r
2=−1
I tu się zatrzymałem, ale z tego co poczytałem to czas przejść na pierwiastki zespolone
15 cze 13:57
Damian#UDM: Z liczb zespolonych
i
2=−1
r
2=i
2
r
1=−i lub r
2=i
Ale to chyba trzeba jeszcze inaczej zrobić
15 cze 14:02
Damian#UDM: y''+12y=0
Całka ogólna
y=C1sin(x)+C2cos(x)
15 cze 14:04
Damian#UDM: y=C
1sin(t)+C
2cos(t)
C
1'(t)=t*cos(t)
Już rozumiem. Co trochę inne równanie to jest na to inny sposób
15 cze 14:09